کتاب تألیفی «گزارشنگاری» و ترجمهی «اخلاق روزنامهنگاری» نوشتهی کارن سندرز، کتابهای تازه منتشرشده به کوشش علیاکبر قاضیزاده هستند.این مدرس ارتباطات در گفتوگو با ایسنا، دربارهی کتاب «گزارشنگاری»، که توسط دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها منتشر شده است، اظهار کرد: گزارشنویسی به عنوان یکی از مهارتهای حرفهیی و مهم رسانهیی، فعالیتی جاذب، هنرمندانه و آمیخته به کشف است که خبرنگار طی آن، امکان بروز قابلیتهای خود را بازیافته و به بازآفرینی دریافتهای به دستآمده از محیط پیرامون دست میزند.
او افزود: درواقع، گزارش یکی از مهمترین عوامل و عناصر پویایی و ماندگاری هر رسانهای است و به جرِأت میتوان گفت راز ماندگاری رسانه در نوع گزارشهایی است که منتشر میکند.
قاضیزاده با اشاره به اینکه در کتاب «گزارشنویسی»، سعی شده است تمام زمینههای مربوط به گزارش و گزارشگری توضیح داده و مثالها و نمونههای عینی فراوانی از گزارشنویسی نیز به آنها افزوده شود، ادامه داد: این کتاب علاوه بر مقدمه، دارای 10 بخش است که از آن جمله میتوان به تعریف گزارش، ارکان، ساختار، تدوین و انواع گزارش اشاره کرد، ضمن اینکه دربارهی گزارش پیگیرانه و گزارش تخصصی نیز توضیحاتی ارائه شده است.
این مدرس ارتباطات همچنین دربارهی کتاب «اخلاق روزنامهنگاری» نوشتهی کارن سندرز که با ترجمهی او توسط انتشارات روزنامهی ایران به بازار کتاب عرضه شده است، گفت: کتاب «اخلاق روزنامهنگاری» به اخلاق به معنایی که در ذهن خیلی از ما شرقیها وجود دارد، مانند احترام به بزرگترها، سلام کردن، دروغ نگفتن و... نمیپردازد؛ بلکه اشارهی آن بیشتر به هنجارهای حرفهی روزنامهنگاری است.
او افزود: همانگونه که پزشکان بر اساس اخلاق پزشکی حق ندارند اسرار بیمارشان را فاش کنند، روزنامهنگاران نیز بر اساس اخلاق حرفهیی خود به رعایت برخی موارد متعهد هستند، که این کتاب به این موارد پرداخته است؛ مثلا اینکه آیا به هر قیمتی باید خبر تهیه کرد، حتا اگر مجبور باشیم در خانهی فرد دوربین کار بگذاریم و وارد حریم خصوصی وی شویم.
این روزنامهنگار با اشاره به وظیفهی روزنامهنگار در شرایط بحران مانند سیل، زلزله، صاعقه و... به عنوان یکی دیگر از بخشهای کتاب «اخلاق روزنامهنگاری»، ادامه داد: در این کتاب دربارهی تغییر شکل دادن اطلاعات نیز صحبت شده است؛ بدین معنا که آیا روزنامهنگار حق دارد یک جمله و یا یک بخش از متن و یا سخنرانی را به دلخواه جدا و با تفسیر خود آن را منتشر کند، بدون اینکه مخاطب از باقی آن اطلاع داشته باشد و بتواند درستی یا نادرستی تفسیر ارائهشده را دریابد.
او همچنین با بیان اینکه کتاب «اخلاق روزنامهنگاری» در 14 فصل تدوین شده است، تصریح کرد: قانون و مجازاتهای موجود در حوزهی اطلاعرسانی در سراسر جهان، از دیگر موارد مورد بحث در این کتاب است. ضمن اینکه در بخشهایی از کتاب نیز سعی شده نکات و فصلهایی به متن اضافه شود، که فصل چهاردهم و یا آخر کتاب، از جملهی آنهاست که «منشور ایرانی روزنامهنگاری حرفهیی» نام دارد و نوشتهای از مترجم با همیاری دکتر کاظم معتمدنژاد است.
قاضیزاده اضافه کرد: ترجمهی کتاب «اخلاق روزنامهنگاری» از سال 83 آغاز شد و تاریخ چاپ 1386 را نیز در شناسنامهی خود دارد؛ اما انتشار و توزیع عمومی آن به تازگی (آبان 1387) رخ داده است.