چهارمین سمپوزیوم بینالمللی روابط عمومی که با رویکرد بررسی نقش روابط عمومی در ارتقای سرمایه اجتماعی با همکاری انجمن بینالمللی روابط عمومی و کنفدراسیون روابط عمومی کشورهای اسلامی به مدت دو روز در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد، عصر دیروز به کارش پایان داد.
دکتر محمدباقر قالیباف - شهردار تهران - در مراسم اختتامیه چهارمین سمپوزیم بینالمللی روابط عمومی اظهار کرد: همه سازمانها و نهادها یک فلسفه وجودی دارند و به دنبال اهداف مشخصی هستند. سازمان و نهادی که این فلسفه را نشناسد و در آن مسیر حرکت نکند زندگیاش را همیشه در یک حالت ابهام و بیخاصیتی پیش میبرد.
وی با اشاره به این که شاید مهمترین دغدغه ما در ایران توسعه و پیشرفت آن هم با تاکید بر عدالت و معنویت است افزود: هر سازمان و نهاد، تخصص و مهارت، هنر، علم و همچنین ظرفیت و خلاقیتی باید در این راستا حرکت کند زیرا این موضوع مهمترین چالش و دغدغه ماست.
او ادامه داد: سرمایه اجتماعی در میان بقیه سرمایهها یعنی سرمایه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و نیز نمادین مهمترین سرمایه و بستر برای توسعه در کشور است. ضمن این که توسعه نیز به معنای گذر از وضعیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نامطلوب به مطلوبتر است که در آن انسان شادمانتر و راحتتر میتواند زندگی خود را کنترل کند.
به گفته وی توسعه یعنی دگرگونی در زندگی برای یک شرایط مطلوب و نیز یعنی حیات طیبهای که سعی میکنیم به سمت آن حرکت کنیم.
شهردار تهران اعتماد، ارتباط و مشارکت را سه رکن و بنیاد مفهومی سرمایه اجتماعی عنوان و خاطرنشان کرد: رابطه بین این سه عنصر و سرمایه اجتماعی ارتباط و همبستگی مستقیم است؛ اگر در جامعهای میزان اعتماد متقابل شهروندان با هم و همچنین شهروندان با حکومت بالا باشد میتوان از سرمایه اجتماعی در آن سخن گفت.
او اضافه کرد: اعتماد شاید مهمترین سرمایه هر سازمان و نهادی است ضمن این که ارتباطات گسترده بین افراد به شکلهای سنتی و مدرن نیز شاخص دیگری در سرمایه اجتماعی است.
وی با بیان این که اعتماد متقابل با مشارکت در عرصههای گوناگون سرمایه اجتماعی را ایجاد میکند، ادامه داد: اگر از سرمایه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سرمایه نمادین به عنوان چهار سرمایه موجود در جوامع انسانی نام ببریم به تناسب هر جامعهای امکان تبدیل این سرمایهها به یکدیگر وجود دارد و سرمایه اجتماعی نیز از این قاعده پیچیده ولی جذاب جامعهشناسی پیروی میکند.
او خاطرنشان کرد: سرمایه اجتماعی میتواند امکان رشد سرمایههای دیگر به ویژه سرمایه اقتصادی را نیز فراهم آورد؛ روابط عمومی هم چه علم و هنر و چه مهارت همواره در حال حل مشکلات سازمانهاست. ضمن این که روابط عمومی در نظر کارشناسان دستهبندیهای مختلفی نیز دارد.
قالیباف در ادامه درباره این دستهبندیها گفت: برخی روابط عمومی را به عنوان اطلاعرسانی عمومی با هدف انتقال و انعکاس کارکردها به مردم میدانند، برخی دیگر نیز از روابط عمومی دوسویه با هدف ایجاد آشتی و حل اختلاف در جهت کمک به اهداف سازمان سخن میگویند و در نهایت بعضی نیز روابط عمومی دوسویه همسنگ با هدف کمک به حل مشکلات سازمانها و گروههای اجتماعی مرتبط، به گونهای که منافع هر دو به شکلی همتراز مدنظر باشد را بیان میکند که روابط عمومی در قالب گفتمان با نظر آخر مورد توجه است.
شهردار تهران همچنین با تاکید دوباره بر اینکه در مجموعه برنامهریزیها و فعالیتهای روابط عمومی پیشرو سه عنصر اعتماد، ارتباط و مشارکت به وضوح دیده میشود تصریح کرد: این سه رکن ارکان سرمایه اجتماعی هستند، به عبارت دیگر روابط عمومی و سرمایه اجتماعی دو حوزه تعاملی هستند که از هم تغذیه کرده، تقویت هر یک موجب تقویت دیگری است و تضعیف یکی نیز موجب تضعیف دیگری میشود.
او با تاکید بر این که روابط عمومی هم گفتمان و هم نهادی در راستای پیشرفت است اظهار کرد: متخصصان روابط عمومی با استفاده از مهارت و تجربه خود مردم را به پیشرفت رهنمون میشوند؛ آنها با رساندن اطلاعات به تمامی بخشهای جامعه سعی میکنند فرصت مشارکت را برای همه ایجاد کنند و از آنجا که مشارکت جزء لاینفک سرمایه اجتماعی است در اینجا هم روابط عمومی به ارتقای سرمایه اجتماعی میانجامد.
به گفته وی از وظایف دیگر روابط عمومی گفتوگوی متقابل مدیران و جامعه با یکدیگر در فضایی متوازن و برابر است که هر دو حق اظهارنظر داشته و معیار پذیرش حرف طرفین عقلانیت است.
قالیباف ادامه داد: جامعه امروز ایران در چالش توسعهیافتگی از نظر اجتماعی و ساختاری است و نیازمند همبستگی، اخلاق عمومی، جامعه مدنی، اعتماد اجتماعی و ارتباطات فرهنگی و علمی هستیم و اگر در این راه نکوشیم آسیبها و نابهسامانیهای اجتماعی و شبهبحرانها در راه هستند.
او خاطرنشان کرد: هرچند سرمایه اجتماعی در ایران در مقاطعی کاهش یافته و این آسیب اجتماعی تاثیرات نامطلوبی بر فرآیند توسعه داشته است اما روابط عمومی در مقام یک گفتمان، برای دولت و جامعه ایران یک فرصت است.
به گفته وی بستههای ارتباطی، مشارکتی و اعتمادی در درون گفتمان روابط عمومی میتوانند هم سرمایه اجتماعی را انتقال دهند و هم فرایند توسعه را تسهیل کنند. از این رو مدیران در بخشهای مختلف یک جامعه توسعهگرا باید به روابط عمومی، فراتر از یک سازمان نگریسته، بلکه آن را چه به مثابه یک سازمان و چه به مثابه یک گفتمان، کامل و تولیدکننده ارزشهایی بدانند که موجب ارتقاء سرمایه اجتماعی شده و تسهیل کننده روند توسعه هستند.
دکتر باقر ساروخانی - استاد جامعهشناسی - نیز در این مراسم که در آن از مقام علمی وی نیز تقدیر شد، درباره روابط عمومی با تاکید بر این که روابط عمومی آنچنان بحث گستردهای است که جا دارد ساعتهای بسیار به آن پرداخته شود اما به دلیل کمبود وقت همیشه ناتمام میماند اظهار کرد: منادیان روابط عمومی مبشران آزادی بوده و در گردونه آزادی نیز جا میگیرند.
او ادامه داد: تا زمانی که انحصار بود و انسانها حق انتخاب نداشتند روابط عمومی هم معنا نداشت و در واقع روابط عمومی زمانی پیدا شد که انسانها حق انتخاب پیدا کردند یعنی آزادی در گزینش.
وی افزود: بنابراین اصحاب روابط عمومی و منادیان آن مبشران آزادی هستند. ضمن این که روابط عمومی تولید کننده آگاهی است؛ آگاهی به معنای رهایی انسانها از فقر آگاهی و داشتن جهل.
ساروخانی تصریح کرد: اصحاب روابط عمومیها کارگزاران اطلاعات و عدالت هستند که فرصتهای دانایی را به اعماق جامعه میبرند و دانستن را توزیع میکند.
به گفته وی اصحاب روابط عمومی پدیدآورندگان انقلاب سازمانها هستند و ساختار سازمان را در جهت خواست مشتریان پیش میبرند. این افراد همچنین نگهبانان سازمان، بانیان جامعه نوین و معماران ناپیدای جامعه هستند.
به گزارش ایسنا در اختتامیه چهارمین سمپوزیم بینالمللی روابط عمومی از سه چهره ماندگار روابط عمومی جهان یعنی پرفسور دونالد رایت از آمریکا، آنتونیو نیگروف از اسپانیا و غلامرضا کاظمی دینان از ایران تجلیل شد.
در این مراسم همچنین از دکتر قالیباف به عنوان مدیر مردممدار کشور در سال 1386 به دلیل توسعه ارتباطات شهروندی، نگاه اخلاقی به پدیده شهر، ارتباط مستمر با شهروندان و ابتکار عمل در حل مسائل شهروندان تقدیر به عمل آمد.
چهارمین سمپوزیم بینالمللی روابط عمومی با تقدیر از دوستداران روابط عمومی و قرائت پیامی از سوی جامعه روابط عمومی ایران درباره محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی در غزه به کارش پایان داد.